Het Herentalse bedrijf Henco, producent van vloerverwarming, meerlagenbuizen en koppelingen, kreeg maandag onverwacht bezoek van de FOD Sociale Inlichtingen en Opsporingsdienst. Dat schrijft GVA vandaag.

Deze controle kwam er na klachten van werknemers (klokkenluiders) over vermeend bedrog met de economische werkloosheid in deze covidtijden.  Een 10-tal mensen werden ondervraagd en nog eens bij 10 medewerekers werd thuis aangebeld.

Er waren herhaalde klachten van sommige werknemers bij de inspectiediensten. Sinds september werden al brieven gestuurd aan de Federale Overheidsdienst.

“Mocht de directie weten wie hier uit de biecht klapt, die vliegt buiten”, aldus een klokkenluider.

Een aantal werknemers, in hoofdzaak bedienden, onder andere in de verkoopploegen in binnen- en buitenland en medewerkers op de binnendiensten van de zetel in Herentals, werden vanaf de tweede helft van de maand maart 2020 in het statuut van economische werkloosheid geplaatst.

Al snel bleek dat verschillende van deze werknemers onder bedreiging of dwang verplicht werden tijdens hun economische werkloosheid tóch te werken.'

Er werken 262 mensen. Henco behoort tot de internationale groep Aalberts, een beursgenoteerd bedrijf. Bron : Marc Helsen GVA / Foto Nnieuws.